Ne postoji zakonski propis koji je omogućavao prodaju sporne parcele bez javnog nadmetanja

0

Presudom Vrhovnog suda u slučaju nezakonite prodaje gradskih parcela kompaniji „Carine“ konačno je stavljena tačka na spekulacije o tome da li je ovaj posao bio na štetu gradskog budžeta ili ne.

Ipak, Gradonačelnik Podgorice, dr Miomir Mugoša i dalje ima potrebu da manipuliše onim što su nesporne činjenice a koje ukazuju da ne postoji niti jedan zakonski propis koji mu je 2007. godine omogućavao da sporne parcele proda kompaniji „Carine“ bez javnog nadmetanja.

Apsolutna je neistina da je Zakon o građevinskom zemljištu omogućavao prenos vlasništva kroz dokompletiranje parcele, jer se u članu 24. Zakona eksplicitno navodi da je prenos bez javnog nadmetanja moguć samo u slučaju restitucije ili radi izgradnje objekata za potrebe državnih organa. Opštinska odluka o građevinskom zemljištu koja je važila u momentu prodaje parcela, takođe nije omogućavala takav prenos vlasništva.

Što se tiče odluke Višeg suda, Vrhovni sud je već potvrdio da je ta institucija donijela presudu u korist kompanije „Carine“ povodeći se „neprihvatljivim rezonovanjem, zasnovanim na pogrešnoj primjeni materijalnog prava“, te u tom smislu ne savjetujemo Gradonačelniku da je više koristi kao argument u prilog, kako on kaže, „čistoće“ posla.

Takođe podsjećamo Mugošu da tužilaštvo još uvijek nije odbacilo našu prijavu iz maja prošle godine kao neosnovanu, tako da mu ne bi savjetovali da požuruje sa zaključcima o tome kako je tužilaštvo reklo svoje kada je u pitanju slučaj „Carine“. Odluka o odbacivanju prijave iz 2007. godine je donijeta uz apsolutno zanemarivanje ključnih činjenica, zbog čega je MANS već podnio krivičnu prijavu protiv zamjenika tužioca Saše Čađenovića.

Zanimljiva je i argumentacija Mugoše da sada važeći zakoni omogućavaju prodaju zemljišta na način kako je to urađeno 2007. godine, te da je i to jedan od dokaza da je posao bio čist. Iako su se Mugoši 2007. godine možda „ukazala“ zakonska rješenja iz 2009. godine, takva vizionarska primjena propisa nije mogla biti osnov za sklapanje posla sa „Carinama“.

Kada postane izvršna, presuda Vrhovnog suda će biti obavezujuća za Mugošu, i Glavni grad će kompaniji „Carine“ morati da vrati 2.5 miliona Eura, koliko su plaćene sporne parcele. Vlasnik „Carina“, Čedomir Popović će onda moći da tuži Glavni Grad i Mugošu jer je doveden u zabludu da do spornih parcela može doći mimo zakonom definisanog postupka, što bi moglo da razmotri i tužilaštvo jer se radi o krivičnom djelu koje se goni po službenoj dužnosti.

Što se tiče obaveze Budžeta da Popoviću isplati 2,5 miliona Eura kako bi povratilo nezakonito prodate parcele, te sredstava iz koji će se to pokriti, podsjećamo Gradonačelnika Mugošu da stanje na žiro računu Glavnog grada ne može biti poslovna tajna, ma koliko on Budžet percipirao kao ličnu prćiju u koju samo on traba da ima uvid.

Na kraju, najava Mugoše da će nakon vraćanja parcela u posjed Glavnog grada, ponoviti postupak prenosa vlasništva kroz dokompletiranje parcela, je veoma hrabra. Ukoliko u igri ponovo bude kompanija „Carine“, biće zanimljivo čuti od Mugoše obrazloženje ekonomskog interesa Glavnog grada da ta kompanija „dokompletira“ svojih 3.000 sa još 15.000 m2 gradskih parcela, a ne obrnuto što bi omogućilo Gradu da parcelu ponudi na javnom nadmetanju za puno veću cijenu.

MANS ovim putem još jednom poziva državno tužilaštvo da bez odlaganja procesuira našu krivičnu prijavu protiv Gradonačelnika Mugoše, jer nakon potvrde da su ugovori sa kompanijom „Carine“ bili ništavni, neko konačno mora snositi odgovornost.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.