Vlada Crne Gore ne upozorava investitora na neispunjavanje obaveza

0

Sponzorisano tajno putovanje premijera Igora Lukšića i njegovih ministara sa suprugama je još jedna od brojnih kontraverzi koja prate posao izdavanja u zakup hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, i koja ukazuje na sumnju da navodni strateški partner uživa više nego privilegovani status kod Vlade Crne Gore.

Naime, dok premijer iz Maroka poručuje da je tamo podsticao investicije u turizam, ti isti investitori o čijem trošku je boravio na egzotičnoj destinaciji, u kontinuitetu krše ugovore o zakupu pomenutih hotela, istovremeno tražeći povoljnije uslove za svoje poslovanje.

Vlada Igora Lukšića je u maju 2011. godine potpisala dva aneksa na ugovore o zakupu kojima se po ko zna koji put odlaže otvaranje hotela i daje mogućnost da se ugovor o zakupu može prenijeti na treće lice. Produženi rok za završetak radova i otvaranje hotela Sveti Stefan je istekao 15. jula prošle godine, koji očigledno nije ispoštovan. Od ulaska stranih partnera u posao na Svetom Stefanu, niti jedno kršenje ugovora nije sankcionisano na adekvatan način. Štaviše, Vlada Igora Lukšića je imala nebrojeno mnogo prilika da raskine ugovor, koje ne samo da nisu iskorištene, već Vlada nikada nije upozorila investitora na neispunjavanje obaveza.

Vlada je pored toga garantovala i dobijanje kredita od 37 miliona Eura od EBRD-a, i obavezala se da će u slučaju da investitori ne vrate kredit, rate namirivati iz zakupa koji plaća investitor. Imajući u vidu da investitor već sada duguje oko milion eura na ime zakupa, veoma je vjerovatno da će i kredit vraćati poreski obveznici.

Sama investicija u hotele i građevinski radovi su takođe opterećeni višestrukim kršenjem zakona, gdje su Vlada i nadležne inspekcije mjesecima tolerisale nelegalnu gradnju i devastaciju prostora.

Naime, grčka kompanija “Adriatic Properties” je počela rekonstrukciju hotela Sveti Stefan već krajem 2009. godine, a dozvola joj je izdata u maju 2010. godine, što znači da su više od pola godine nelegalno izvođeni radovi na poznatom poluostrvu. U istoj godini, „Adriatic properties“ je u Miločerskom parku nelegalno sagradio dva objekta za hotelski servis, za koje je Inspekcija zaštite prostora u maju 2010. godine donijela rješenje o rušenju, koje nikada nije sprovedeno.

Umjesto da se primijeni zakon i poruše nelegalno sagrađeni objekti, Skupština Opštine Budva je ekspresno donijela odluku kojom je objektima od čvrstog materijala dat status privremenih objekata, čime je legalizovana nelegalna gradnja. Opštinski funkcioneri tada su javno izjavljivali da ih je na to „natjerao zahtjev investitora“, ali i da su „imali konkretne zahtjeve i od Vlade s obzirom da je ona potpisnica ugovora o zakupu“.

Nažalost, sve pomenuto ukazuje na sumnju da u slučaju Amana i grčkog investitora postoji organizovani napor na nivou Vlade Crne Gore da se što je više moguće izađe u susret njihovom profitnom interesu, čak i po cijenu kršenja zakona i propisa. Aneksi, privremene dozvole i izmjene planova, samo su mehanizmi Vlade Igora Lukšića kojima se žele prikriti veoma konkretna krivična djela koja su počinjena u slučaju Svetog Stefana.

Državni tužilac do sada nijednom nije reagovao u slučaju Svetog Stefana, bilo da se radi o poštovanju ugovornih obaveza, nelegalnoj gradnji ili sumnjivim finansijskim iskazima. Postavlja se pitanje da li i ovom aferom treba da se bave nadležni organi neke druge države kako to Lukšić preporučuje u slučaju Telekoma.

Dejan Milovac
Zamjenik izvršnog direktora

Komentari su isključeni.