Poslanici Skupštine Crne Gore da odbiju predlog zaključaka SNP-a

0

MANS je danas pozvao poslanike Skupštine Crne Gore da odbiju predlog zaključaka koji je predložio SNP, a podržao DPS, jer sve osim pune istrage o tome kako su nastali dugovi KAP-a, te kako je uz prećutnu saglasnost Vlade godinama izvalačen novac iz ove fabrike, predstavlja brutalnu obmanu građana i nove ustupke ruskim tajkunima.

Zaključci o KAP-u koje je predložio SNP, predstavljaju samo prepakovanu verziju onoga što iz Vlade i DPS-a žele da postignu, a to su novi ustupci za CEAC na štetu građana. Na taj način se ovo rješenje pokušava podmetnuti kao “opoziciono” kako bi se fingiralo demokratsko donošenje odluka i spremnost Vlade da čuje drugačije mišljenje, a zapravo predstavlja kukavičje jaje koje će se podmetnuti prvo Skupštini, pa onda svim građanima koji će kroz nove namete finansirati dalje punjenje džepova domaćih i stranih tajkuna povezanih sa KAP-om.

Predlog koji je Odboru za ekonomiju, finansije i budžet dostavio SNP daje odriješene ruke Vladi da nastavi pregovore sa CEAC-om na način kako ona smatra da treba, što se do sada pokazalo kao najgore moguće rješenje.

Potpuno odsustvo kontrole rada Vlade, doveli do toga da se prošlogodišnja rupa u budžetu nastala aktiviranjem garancija koje država dala za kredite KAP-u pokušala zakrpiti čuvenom taksom “euro po euro”iz džepa građana, kao što će vrlo vjerovatno i povećanje PDV-a na 19% poslužiti da se teret plaćanja tajkunksih dugova još jednom prebaci na sve nas.

Ono što je na Odboru predložio SNP, a podržao DPS ne rješava niti jedan od nagomilanih problema KAP-a, a još manje doprinosi zaštiti javnog interesa koji godinama ugrožava neodgovorno upravljanje ovom kompanijom.

Tako se zarad jednokratne političke podrške, ili kako bi političari rekli “jeftinih političkih poena”, SNP zalaže za nastavak poslovanja i kontinuitet proizvodnje, bez obzira na način raskida saradnje sa CEAC-om.

Razumljivo nam je da je DPS-u svejedno kako će biti raskinut ugovor sa CEAC-o, ali isto tako smatramo da bi pojedinim, makar formalno, opozicionim poslanicima trebalo ipak da bude bitno na koji način će taj aranžman biti raskinut, jer znamo da različiti načini raskida ugovora mogu građane koštati na desetine milione eura.

Isto tako je neshvatljivo da se pojedini opozicioni poslanici zalažu za raskid ugovora, isplatu Rusa i preuzimanje KAP-a, a da prije toga državni tužilac i policija ne uđu u KAP i otkriju šta se dešavalo svih ovih godina tokom kojih je dug fabrike samo rastao, a novac izvlačen preko povezanih firmi. Taj rezon možemo razumjeti kod DPS-a čiji kadrovi su kumovali jednom takvom scenariju, ali svakako ne od “opozicionara” kojima su puna usta brige za javni interes, pravo i pravdu.

Umjesto toga, zaključcima koje je predložio SNP, a podržao DPS, planira se da Crna Gora za ogroman novac od Rusa preuzme fabriku sa zastarelom tehnologijom i sa dugovima koji su još veći nego prije privatizacije, naravno na teret građana.

Kada je u pitanju dug za struju, predlog SNP-a je da i on padne na teret građana, jer se u zaključcima koje su podnijeli, a podržao DPS, predlaže da se nađe “odgovarajući model za izmirenje duga KAP-a prema EPCG”. Iz KAP-a su već otvoreno rekli da oni taj novac nemaju, dok je dosadašnja praksa, sa kojom su vrlo dobro upoznati i pojedinci iz SNP-a, pretpostavljala da dugove KAP-a za struju plaćaju građani, da razliku u cijeni struje plaćaju građani i da krađu struje plaćaju građani.

Ponovo, ovakav rezon rješavanja pitanja struje smo očekivali od DPS-a jer su njihovi ljudi dogovarali i sproveli zarobljavanje EPCG od strane KAP-a, dok smo od takozvanih opozicionara očekivali da zatraže odgovornost za to što se dugovi KAP-a prema EPCG danas mjere desetinama miliona eura i što već mjesecima bezočno krade struju, dovodeći u pitanje položaj Crne Gore u regionalnom energetskom sistemu. Umesto toga, SNP se zalaže za novi aranžman između EPCG i KAP-a, bez obzira na to što ova fabrika pokazala kao najgori mogući klijent.

Konačno, održavanje KAP-a po svaku cijenu, odnosno po cijenu javnog interesa je teza koju godinama zastupa Vlada Crne Gore, naročito onaj njen dio koji dolazi iz DPS-a. To je i ključna preporuka SNP-ovih zaključaka, bez obzira na to koliko je to do sada koštalo i koliko će tek koštati građane Crne Gore.

Ukoliko KAP nema budućnost, smatramo da je bolje novac potrošiti za solidne otpremnine radnicima, nego ga staviti u džep ruskim vlasnicima, a onda Kombinat odvesti u stečaj i ostaviti zaposlene na ulici. To je isplativije rješenje nego insistirati na održavanju KAP-a po cijenu novih poreza i većih cijena struje koje će plaćati svi građani Crne Gore.

MANS ovim putem posebno poziva poslanike Bošnjačke stranke i albanskih partija da, prije nego što daju svoj glas da se ruskom tajkunu daruje još nekoliko desetina miliona eura našeg novca, razmisle šta je sve moguće sa tim novcem napraviti u sredinama iz kojih dolaze. Da se sjete radnika Rožaja, Plava i Ulcinja, Berana i Bijelog Polja, Pljevalja drugih gradova i desetina fabrika koje su zatvorene i koje niko nije pomogao, dok se godinama i dalje finansiraju dugovi ruskih vlasnika KAP-a. Takođe pozivamo i poslanike koji dolaze iz Zete da pitaju svoje sugrađane i glasače kakav je život pored KAP-a i koliko je država uložila u poljoprivredu u poređenju sa onime što je svih ovih godina oprošteno i subvencionirano ruskom tajkunu.

Takođe poziva i poslanike SNP-a da odlučno kažu ne pokušaju da se još jednom izađe u susret ekipi okupljenoj oko KAP-a koja se godinama bogati na račun građana i da pokažu da im je javni interes preči od partijske discipline koju forsiraju pojedini korumpirani poslanici.

Konačno, MANS traži od Skupštine Crne Gore da se poslanici o predlogu SNP-a izjasne javnom prozivkom jer smatramo da je značajno vidjeti i čuti koji su to poslanici koji podržavaju jedno ovakvo, po Crnu Goru i njene građane, pogubno rješenje.

MANS

Komentari su isključeni.