Brojni razlozi za formiranje tijela za praćenje izbornog zakonodavstva

0

MANS-LogoVećinska politička podrška koja postoji za ozbiljniju kontrolu izbornog procesa u Crnoj Gori obavezuje na konkretnu akciju i bi morala što prije da se konkretizuje u Skupštini Crne Gore kroz formiranje posebnog tijela za praćenje spovođenja izbornog zakonodavstva koje bi se bavilo svim aspektima izbornog procesa, a naročito onih djelova koji su posebno osjetljivi na korupciju.

To u prvom redu uključuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, ali isto tako i vrlo pažljivo praćenje relevatne zakonske regulative koja reguliše finansiranje političkih partija uoči i nakon izbornog procesa.

Inicijativa koja je na skupštinskom odbori za politički sistem dobila zeleno svijetlo i gdje je DPS očekivano ostao u manjini, trebala bi da bude razmatrana na plenumu čiji je nastavak zakazan za 3. jul.

Opravdanja i razloga za formiranje jednog ovakvog tijela ima i napretek, a posljednji slučajevi gdje su prijave izbornih nepravilsnoti “u paketima” odbacivane bez provjere od strane nadležnih institucija, pokazuju da je Skupština Crne Gore možda jedna od posljednih adresa na kojima se može braniti zakonitost izbora i pokušati doći do rješenja za fer i transparentan izborni proces. Pored toga, činjenica da brojne institucije i dalje kriju podatke o trošenju državnog novca je dodatan razlog za većom kontrolom u ovoj oblasti.

MANS je do sada na nizu konkretnih primjera ponudio brojne dokaze koji pokazuju kako se sredstva iz državnih fondova zloupotrebljavaju u izborne svrhe, te kako se kroz korišćenje različitih nezakonitih mehanizama pokušava ostvariti uticaj na birače. Istraživanje izborne
korupcije i samo praćenje izbornog dana je pored brojnih prijava nepravilnosti rezultiralo i sa desetinama krivičnih prijava kako protiv izvršioca, tako i protiv nalogodavaca koje je MANS podnio tužilaštvu.

Nažalost, osim djelimično procesuiranog slučaja zloupotrebe socijalne pomoći u Pljevljima, crnogorsko tužilaštvo nije uspjelo da se značajnije otkloni od partijske direktive i napravi konkretne korake u borbi protiv političke korupcije. Slična je situacija i sa ostalim državnim institucijama zaduženim za sprovođenje i kontrolu izbornog procesa – opštinskom izbornom komisijom, Državnom izbornom komisijom i Ustavnim sudom.

Pored toga, dosadašnja kontrola od strane nadležnog skupštinskog odbora je bila u potpunosti neadekvatna, i u svakom smislu nedovoljna kada su uzme u obzir obim i ozbiljnost izborne korupcije u Crnoj Gori. Iznad svega ta kontrola nije dala niti jedan konkretan rezultat kada je u pitanju borba protiv ove pojave i buduće skupštinsko tijelo će morati biti puno bolje organizovano.

U tom smislu smatramo da Skupština Crne Gore mora preuzeti kontrolnu ulogu koja joj pripada i ne smije dozvoliti da bude nijemi posmatrač ključnih procesa, a naročito ne izbornih procesa.

Ono što je posebno važno jeste da se izgradnja povjerenja u izborni proces i dalje Crnoj Gori nameće kao jedan od državnih prioriteta i u tom smislu su nedvosmislene poruke koje dolaze iz Brisela da se sve sumnje u regularnosti izbora moraju istražiti, ali i da se mora pojačati adekvatna borba protiv korupcije u svim oblastima.

Nažalost, proces EU integracija će uveliko trpjeti ukoliko vladajuća DPS nastavi da se ponaša suprotno, ne samo zakonima i propisima Crne Gore, već i u odnosu na ono što su izvorne evropske vrijednosti i principi kada su demokratski izborni procesi u pitanju.

Afera “Snimak” i neregularnosti otkrivene na lokalnim izborima će nastaviti da postoje kao veoma teška hipoteka nad Crnom Gorom, sve do momenta do svaki pojedinačni slučaj ne bude do kraja procesuirana a u zakonodavstvu i praksi ne budu stvorene predpostavke da se izbori postanu demokratski i fer.

Zato još jednom apelujemo na Skupštinu Crne Gore da u što skorijem roku formira pomenuto tijelo kako bi se proces ozdravljenja izbornog procesa i vraćanja povjerenja javnosti pokrenuo što prije.

MANS

Komentari su isključeni.