Država nesposobna da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom

0

Podgorica –  Da Skupština Crne Gore i Odbor za bezbjednost rade svoj posao i kontrolišu izvršnu vlast, ne bi se našim kriminalcima i političarima bavile policije drugih zemalja i tako kompromitovale državu pokazujući da nije sposobna da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom, pa svi poslanici koji neće da daju legitimitet toj farsi moraju napustiti zarobljeni parlament.

MANS je zahtijevao da Skupština koristi svoje nadležnosti i da se stvar istjera na čistac, još kada je prije nekoliko godina u javnosti izašao snimak svadbe Safeta Kalića na kome se čuje kako Keljmendi, pozivajući se na Duška Markovića, zahtjeva od graničnog policajca da ga pusti sa pola miliona eura gotovine. Umjesto toga, MANS je postao meta istrage zbog toga kako je taj snimak dospio u javnost, dok su opoziciji u parlamentu prodate prazne priče o pozadini čitavog slučaja, zavjeri stranih službi i  navodnim montažama.

Odbor za bezbjednost i odbranu je saslušavao tadašnjeg šefa ANB,sada ministra pravde Duška Markovića, koji se pominje na snimku i koji je sudeći po današnjem oštroj reakciji, vrlo lično involvioran u ovu priču. On je tada parlamentu ispričao priču o navodnom službenom prisustvu svog kolege Zorana Lazovića na Kalićevoj svadbi, kao i navodne konstrukcije koje se plasiraju radi dezinformisanja javnosti.

Uprkos oštrim kritikama u parlamentu poslanici su se nakon te teme prabacili na neke druge, a da nikada nijesu dobili odgovor kakve su veze Keljmendija sa vrhom ANB-a. Ni Ranka Čarapić koja podnosi izvještaje Skupštini, poslanicima nije ponudila odgovor na pitanje zbog čega nije ispitana uloga Duška Markovića u ovoj priči već je umjesto toga naložen tajni nadzor prema MANS-u zbog sumnje da je odgovoran za to što je snimak Kalićeve svadbe ugledao svjetlost dana.

Umjesto da, izmedju ostalog, kontrolišu i službu bezbjednosti, poslanici pristaju na  poniženje jer im se izvještaji ANB i Uprave policije serviraju na kašičicu a u prilici su da  ih čitaju samo pod nadzorom upravo onih koje navodno kontrolišu.

Ovi drastični primjeri potvrđuju da Skupština Crne Gore ne ostvaruje svoju kontrolnu funkciju, već služi za prikrivanje ilegalnih poslova moćnih kriminalaca  i njihovih veza u vrhu vlasti. Učešćem u kvazi saslušanjima pojedinaca koji su povezani sa vrhom organizovanog kriminala, opozicioni poslanici samo daju legitimitet farsi. Zato poslanici koji ne žele da budu pokriće i da glume ikebanu, moraju napustiti zarobljenu Skupštinu.

MANS

Komentari su isključeni.