Intezivna zapošljavanja u opštinama uprkos zabrani Vlade

0

U prvih devet mjeseci izborne 2016. godine u 17 crnogorskih opština zaposlena su najmanje 2.125 službenika po osnovu ugovora na neodređeno, određeno, o djelu, na privremenim poslovima i po osnovu pripravničkog staža. Opštine su nastavile intenzivna zapošljavanja, uprkos tome što je, još od 2010. godine, na snazi Vladina zabrana zapošljavanja zbog ogromnih dugova lokalnih samouprava.

 U martu 2010. godine Vlada Crne Gore je zadužila Ministarstvo finansija da pomogne finansijski oporavak opština, zbog njihovog visokog nivoa zaduženosti u iznosu od čak 167,77 miliona eura i ogromnih dugova. Vlada je tada ukazala da opštine imaju velik budžetski deficit i višak zaposlenih, dok precizni podaci pokazuju da je početkom 2010. godine u lokalnim samoupravama ukupno bilo zaposleno 10.751 lica.

Finansijsko restrukturiranje opština podrazumijevalo je reprogram poreskog duga, kofinansiranje tehnoloških viškova i kreditno zaduženje, uz uslov da se u opštinama obustavi zapošljavanje, da se lokalni službenici i namještenici kojima se isplati otpremnina ne mogu zapošljavati u javnoj upravi, da se obračun zarade vrši na osnovu koeficijenta koji se primjenjuje za državne službenike i namještenike, te da se neće zaduživati bez saglasnosti Vlade.

Bez obzira na zvaničan Vladin stav o zabrani zapošljavanja, opštine to nijesu poštovale. Tako je do 2013. godine, u kojoj su održani predsjednički izbori u Crnoj Gori, u opštinama broj zaposlenih uvećan za 553 u odnosu na 2009. godinu. Već 2014. godine, kada su održani lokalni izbori u većini crnogorskih opština[6], broj radno angažovanih je bio veći za 1.027 u odnosu na četiri godine ranije. Na kraju 2015. godine u organima lokalne uprave, javnim ustanovama i preduzećima bilo je zaposleno 11.660 lica, odnosno 909 više nego kada je Vlada proglasila zaustavljanje zapošljavanja.

Kompletnu studiju slučaja možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.