Ministarstvo poljoprivrede u jednom mjesecu potrošilo polovinu godišnjeg budžeta

0

Ministarstvo poljoprivrede je u maju 2016. godine, uoči ulaska opozicionih kontrolora u Vladu izbornog povjerenja, opštinama i mjesnim zajednicama prebacilo  gotovo 700 hiljada eura za lokalnu infrastrukturu, odnosno polovinu budžeta predviđenog za tu namjenu u 2016. godini, ili 20 puta veći iznos nego što je potrošeno u istom periodu prošle godine.

Ministarstvo poljoprivrede je budžetom za 2016. godinu po osnovu izdataka za lokalnu infrastrukturu na dva programa – vodoprivreda i ruralni razvoj – projektovalo rashode u iznosu od nepunih 1,4 miliona eura.

Krajem maja 2016. godine u Crnoj Gori je izabrana Vlada izbornog povjerenja sa ciljem da pripremi slobodne parlamentarne izbore. Dogovorom koji je postignut između vlasti i opozicije podrazumijevao je da mjesto ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja pripadne opozicionim predstavnicima. Međutim, dotadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović, iz redova vladajuće Demokratske partije socijalista, prije odlaska iz Vlade je, u samo jednom mjesecu, preusmjerio gotovo polovinu tog novca, i to većinom opštinama i mjesnim zajednicama. Taj novac opštine i mjesne zajednice mogu da koriste za gradnju vodovoda, probijanje i nasipanje puteva, nabavku bistijerni i slično.

Uporedni podaci za 2015. godinu pokazuju da je Ministarstvo poljoprivrede u maju prošle godine, koja je bila neizborna godina, za lokalnu infrastrukturu potrošilo oko 35 hiljada eura, što znači da je u istom periodu izborne godine zabilježeno uvećanje od nevjerovatnih 20 puta.

Kompletnu studiju slučaja možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.