Nelegalna gradnja DUP Zabjelo, Ljubović

0

kodraSjutrašnja sjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice će biti održana bez ucešća predstavnika MANS-a jer je Odbor za Statut i propise odbio našu prijavu. Nakon odbijanje još jedne naše prijave, vise je nego očigledno da u lokalnom parlamentu ne postoji ni minimum političke volje da se ozbiljnije bavi problemom zloupotrebe te institucije za legalizaciju nelegalne gradnje i kršenja zakona od strane Opštinskih institucija.

MANS je na jednoj od prethodnih sjednica, prilikom rasprave o planu Zagoric 1, prezentovao odbornicima na koji način funkcioniše sistem legalizacije velikih stambeno poslovnih zgrada i ukazao na opasnost korišćenja lokalnog parlamenta za aboliranje od odgovrnosti u prvom redu odgovornih u organima lokalne uprave, ali i samih investitora koji nelegalno grade.

Kao i za prethodnu sjednicu, MANS je i za naredno zasijedanje bio pripremio obimnu dokumentaciju koja ovog puta ukazuje na nelegalnu gradnju i kršenje zakona u okviru DUP-a Zabjelo Ljubovic čije izmjene ce se razmatrati.

Naime u okviru pomenutog plana izgra_eno je niz objekata koji su iza_li iz granica dozvoljenih važećim DUP-om „Zabjelo – Ljubović” odnosno objekti su izgrađeni sa viškom spratova nego što je to planirano planskom dokumentacijom. Pored toga, neki od ovih objekata posjeduju građevinske dozvole koje su izdale za to nadležne institucije, uprkos tome sto nisu u skladu sa vazećom planskom dokumentacijom.

Objekat privatne zdravstvene ustanove „Codra medica” na katastarskoj parceli 13 je izgrađen u suprotnosti sa važećim DUP-om koji predvidja da se na toj lokaciji moze izgraditi samo spratnosti do dva sprata i potkrovlje. Medjutim tadasnje Ministarstvo uredjenja prostora je za ovaj objekat izdalo dozvolu za objekat znatno većih gabarita, odnosno podrum+prizemlje+ dva sprata+ potkrovlje+tavan.

Neposredno iza objekta „Codra Medica” na parcelama 5, 6, 7, 8, se nalazi objekat koji je takodje izgradjen suprotno planskoj dokumentaciji što ukazuje da u ovom dijelu DUP imamo drastična odstupanja u procesu izgradnje objekata, odnosno nepoštovanja predhodno utvrđene planske dokumentacije. Mans se inicijativom za pokretanje inspekcijskog razloga zbog izgradnje ovog objekta prvi put obratio Republičkoj inspekciji za građevinarstvo Ministarstva za ekonomski razvoj pocetkom 2007 godine, te nas je inspekcija informisala da je za postupanje u ovom slučaju nadležna Opštinska građevinska inspekcije Glavnog grada, koja ni do dan danas nije postupila po inicijativi Mansa, niti nas informisala o eventualnim preduzetim radnjama.

Pored toga, na parceli broj 10, nalazi se objekat investitora „Abex company” d.o.o iz Podgorice za čiju je izgradnju građevinsku dozvolu izdao Sekretarijat za urbanizam i to za gradnju objekta spratnosti suteren, prizemlje i dva sprata iako je važećim DUP-om na toj lokaciji predviđena gradnja objekta: prizemlje, dva sprata i mansarda. Vlasnik ove firme na pomenutoj lokaciji ima jos jedan objekat za koji je Sekretarijat izdao dozvolu suprotno planskoj dokumentaciji.

Iz svega navedenog je vise nego ocigledno da je kršenje zakona u oblasti prostornog planiranja postala praksa u institucijama Glavnog grada, te da one umjesto da sankcionišu nelegalnu gradnju, postaju aktivni saučesnici i svojevrsni servis interesima investitora.

Vise je nego ocigledno da nadležni u lokalnoj administraciji ne zele da se uspostavi praksa informisanja odbornika o odlukama koje donose u lokalnom parlamentu, a narocito o njihovim posljedicama po javni interes, ipak, MANS ce nakon prikupljanja dodatnih infrormacija koje se odnose na slicnu praksu institucija i u drugim slucajevima nelegalne gradnje, nadleznom drzavnom tuziocu dostaviti krivicnu prijavu protiv odgovornih u institucijama Glavnog grada zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja, te izdavanja gradjevinskih dozvola suprotno zakonu.

Rade Obradović

Programski asistent za održivi razvoj

Komentari su isključeni.