Poziv Krilovu da omogući hitno otpočinjanje razgovora

0

V-krilov

Očekujemo da predsjednik odbora direktora KAP-a i Rudnika Boksita, gospodin Krilov pokaže spremnost da se nađe kompromis i hitno riješe zahtjevi radnika koji su zasnovani na zakonima ove države i ugovoru o privatizaciji, pa ga pozivamo ga da već danas omogući otpočinjanje razgovora i to u jami nikšićkih Boksita.

Apsolutno smo spremni da odmah razgovaramo sa Krilovim, ali isključivo u jami sa štrajkačima, jer je situacija urgentna, pošto ti ljudi već šesti dan provode na pet kilometara ispod zemlje i njihovo zdravlje je ozbiljno ugroženo.

Zbog toga smatramo da nema vremena za čekanje i rasprave na okruglim stolovima, po luksuznim hotelima, već razgovori treba da se vode tamo gdje su štrajkači kako bi se što hitnije našlo rješenje. Kada radnici izadju iz jame, svakako smo raspoloženi da razgovaramo i pred predstavnicima međunarodne zajednice o razlozima iz kojih je došlo do kršenja zakona i preuzetih obaveza iz ugovora o privatizaciji koji su doveli do štrajka rudara.

Očekujemo da će Krilov pokazati da njegov poziv ne predstavlja puku formu i samo pokušaj javne manipulacije, već da iza toga stoji i njegova istinska želja da se što prije riješi kriza u rudniku, te da će u toku dana omogućiti predstavnicima MANS-a da posjete rudare koji štrajkuju, odnosno da će obezbijediti otpočinjanje razgovora u jami, kome bi pored MANS-a obavezno prisustvovali i ministar ekonomije, Branko Vujović, kao i predstavnici Unije slobodnih sindikata i nikšićkih sindikalaca.

Naravno, očekujemo da Krilov i ministar Vujović obezbijede preduslove za razgovore i štrajkačima donesu sve podatke koji su do sada skrivali kako od samih rudara, tako i od javnosti, da bi se realno sagledali njihovi zahtjevi u kontekstu već preuzetih obaveza novih vlasnika.

Više je nego očigledno da ministar Vujović sada čini sve da prolongira rješenje zahtjeva rudara i već šesti dan ih iscrpljuje odbijajući da ispuni osnovne obaveze iz Zakona o radu i ugovora o privatizaciji. Zbog toga insistiramo da već danas započnu ozbiljni razgovori sa radnicima u jami, kako bi se spriječile tragične posljedice štrajka nikšićkih rudara.

Vanja Ćalović
izvršni direktor

Komentari su isključeni.