Zavod za zapošljavanje duplirao zapošljavanja u izbornoj godini 2016. godini

0

Zavod za zapošljavanje Crne Gore je u izbornoj 2016. godini zaposlio skoro hiljadu i po lica više nego što je predvidio Programom rada na početku godine. Naime, umjesto planiranog zapošljavanja za 1.350 lica, Zavod je u susret parlamentarnim izborima obezbijedio zaposlenja za čak 2.845 lica.

Programi Zavoda za zapošljavanje koriste se za kratkoročna zapošljavanja, kojima se suštinski ne rješava problem nezaposlenosti u zemlji, ali su idealan način za zapošljavanja u predizbornim periodima.

Programom rada Zavoda, usvojenim u februaru 2016. godine, u okviru četiri programa zapošljavanja planirano je zaposlenje 1.350 lica, za šta je bilo opredijeljeno 1,75 miliona eura. Po osnovu programa javnih radova bilo je predviđeno zaposlenje za 750 lica, programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih 350 lica, programa osposobljavanja za rad kod poslodavca 200 lica i programa „Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu“ 50 lica. Njihov angažman isticao je uglavnom početkom ljeta, kada se očekivalo raspisivanje parlamentarnih izbora.

Iako je imao jednu projekciju zaposljavanja sa početka godine, Zavod je već krajem marta 2016. godine donio odluku da na programu javnog rada, koji se odnosi na zaštitu životne sredine i društvene brige o djeci i mladima, umjesto planiranih 190 lica, zaposli njih 258 u trajanju od jednog do tri mjeseca.

Kompletnu studiju slučaja možete preuzetiv OVDJE

Komentari su isključeni.