Tajnama skrivaju korupciju

0

Zakon o slobodnom pristupu informacijama predstavlja jedan od najvažnijih alata nevladinog sektora i medija za praćenje rada institucija i otkrivanje korupcije. Sredinom 2017. godine usvojene su izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje su u velikoj mjeri pogoršale pristup informacijama u posjedu državnih organa.

Cilj ove publikacije je da ukaže na probleme u sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama u oblastima koje su od posebnog rizika za pojavu korupcije. Ona sadrži studije konkretnih slučajeva i izvode iz važne sudske prakse koja je stvorena prije i nakon izmjene zakona.

U prvom poglavlju su predstavljeni ključni problemi vezani za pristup informacijama o javnoj potrošnji, uključujući isplate iz budžeta, ali i javne nabavke, kao i državnu pomoć. Drugo poglavlje je posvećeno tenderima za prodaju i dugoročni zakup državne imovine, dok je u trećem dat pregled pristupa informacijama o radu državnih fondova i kompanija.

Četvrto poglavlje je fokusirano na dostupnost podataka o javnim funkcionerima i sa njima povezanim licima, a posebno informacijama o njihovoj imovini. U poslednjem poglavlju su prezentovani slučajevi koji se odnose na pristup podacima o privatnim kompanijama koji su od posebnog značaja za istraživanje korupcije.

  • Kompletnu publikaciju možete preuzeti OVDJE (PDF).

Komentari su isključeni.